Geschiedenis T-T Ford restauratie

Het restauratieverslag
De brandweerauto zoals u die hier in volle glorie ziet afgebeeld is door een groep oud- en aktieve brandweerlieden in deze staat gerestaureerd. Het is een kopie van het blusvoertuig wat in 1924 bij het toen opgerichte “Korps Vrijwillige Brandweer Beemster” in gebruik genomen werd. Door de aanwezigheid van offertes, foto,s en een stukje filmmateriaal kon het fabrikaat worden achterhaald en naar onderdelen gezocht. Daarnaast zijn maten van een identiek blusvoertuig genomen, de achteropbouw kon daardoor exact worden nagebouwd.

Ladderrek en zuigbuisconstructie komen overeen met de oorspronkelijke T.T.Ford. De restauratie heeft zo,n 5 jaar in beslag genomen omdat twee keer maandelijks ,wanneer geen oefenavond stond gepland, aan de auto werd gewerkt. Daarnaast hebben een aantal oudleden er ook overdags enorm veel uren ingestoken. Het zou te ver voeren in detail te treden over de totstandkoming van dit voertuig vandaar een beknopt overzicht; Het idee weer over deze brandweerauto te kunnen beschikken ontstond in 1986, de gemeente deed ons toen een te vervangen blusvoertuig cadeau en met de opbrengst daarvan werd de basis gelegd voor de benodigde financiën.
Na het nodige speurwerk in oldtimerbladen arriveerde in 1991 het chassis met vooropbouw welke werd aangepast. December 1994 kon het “rolling chassis” op eigen kracht rijden en voorjaar 1996 was de restauratie een feit. Bij elkaar hebben zo,n twintig personen wisselend aan de Ford gewerkt en kregen we waardevolle adviezen van onze brandweercollega,s uit Heerhugowaard die al eerder een dergelijk project tot een goed einde hadden gebracht.
Daarnaast hebben verscheidene Beemster bedrijven ons “gesponsord” met hout- en ijzerwerk en en bendelde brandweer Purmerend de slangen. Speciaal draaiwerk aan achteras en wiellagers werd door Nijdra vakkundig uitgevoerd en waar mogelijk konden we nieuwe delen, waaronder koppelingen en radiateurs, BTW vrij aankopen.
De originele koperen bel welke het voertuig van 1924 sierde bestaat nog en wordt ons tezijnertijd geschonken. Het rijden meteen dergelijke auto vereist de nodige oefening en ervaring door de speciale voetschakeling bij deze T.Fords. Door de beperkingen vermeld op het kenteken wordt voor défilé,s op grotere afstand gebruikgemaakt van de eigen ambulance.

Voor geïnteresseerden is een uitgebreid restauratieverslag beschikbaar.


 

T-T Ford 1924, Motor 2900cc, 20pk. pomp 1100 ltr per minuut


 


  • Contactgegevens
  • Kazerne Brandweer Beemster
  • Klaas Hogetoornlaan 5
  • 1462 JM Middenbeemster
  • Tel. 0299 - 68 36 16
  • Rechten
  • Brandweer Beemster
  • © copyright 2013
  • Website ontwikkeling