Geschiedenis Kazerne Middenbeemster

Huisvestiging Middenbeemster
Rond 1912 waren in de Beemster 6 handslangenbrandspuiten in gebruik. Allen werden getrokken door een paard. Deze werden gestationeerd in de volgende spuithuisjes;

 • 2 stuks in het spuithuis naast cafe-restaurant "De Viersprong", later Tramzicht en nu Beemster pannenkoek en spijshuis, in Middenbeemster,
 • 1 spuit achter "de Kerckhaen" in Westbeemster,
 • 1 spuit bij "t Hoekje" Jisperweg-Volgerweg,
 • 1 spuit nabij de lagere school in Noordbeemster,
 • 1 spuit nabij garage Dijt in Zuidoostbeemster. zie derde foto, helemaal links

In Middenbeemster was het begonnen in "het Spuithuis"achter het toenmalige café Tramzicht, waarin nu onder andere een bushalte en de opslag van de plaatselijke steenwerpersvereniging zich bevindt.

   

Rond 1930 werden de gemotoriseerde voertuigen gestationeerd in de kazerne op het marktplein van de Middenbeemster.
Eerst waren de twee grote garagedeuren aan de zijkant van het gebouw gemaakt.
De foto was gemaakt met de A-Ford en T- Ford  voor de brandweerkazerne tijdens de polderfeesten in 1937.

In 1948 werd de garage zowel van binnen als van buiten verbouwd. De uitrit voor de beide spuiten werd verplaatst naar de kant van de Rijperweg. Op die manier werd meer ruimte verkregen voor een slangenspoelgoot. De vloer werd verhoogd, het plafond gestucadoord en verwarming aangelegd.

In 1950 werd een bouwvergunning afgegeven voor de bouw van een slangendroogtoren. Voor het bedrag van fl. 8000,00 werd de toren gemaakt en daarnaast ook nog een slangengoot, een inpandige ketel en kolenruimte. De oude methode om de slangen aan de kerktoren te hangen behoorde hiemee tot het verleden. Al met al had het Beemster korps een goed ingerichte garage, die van menig buurkorps jaloerse blikken opleverde.

Ook werd er aan de buitenkant een openbare toilet geplaatst. Tot op de dag van vandaag is deze nog steeds in werking.

Tegenwoordig wordt onze oude kazerne gebruikt als een cultureelcentrum genaamd "Onder de Linden". Op 28 maart 1987 werd de nieuwe kazerne aan de Klaas Hogetoornlaan nr. 5 feestelijk geopend door de toenmalige burgemeester W. Cattel. De voorbereidingen hadden ongeveer 10 jaar geduurd. Helaas waren er een aantal burgers tegen de komst van een brandweerkazerne in hun buurt. De gemeenteraad koos in 1985 unaniem voor de huidige lokatie. Oud commandant J. Visser en Oud ondercommandant A. Leegwater kregen de eer om de eerste steen te leggen.

De kazerne heeft naast de vier uitrukdeuren ook een kantine c.q. leslokaal, materiaalberging en een kantoor voor de commandant. Na de oefenavonden worden in de kantine de oefeningen besproken. Deze ruimte wordt ook gebruikt voor het geven van regionale cursussen.

 

Het gebouw biedt nu onderdak aan 2 tankautospuiten t.w. de 1031 en 1032, 1 manschappenwagen de 1082, en onze oude T-Ford. Verder is er in 2003 een speciale ruimte ingericht voor het reinigen, drogen, testen van de ademluchtmaskers. De aanwezige wasmachine kan gebruikt worden voor het reinigen van de bluspakken en ook met een schommelstand voor de ademluchtmaskers. In de grote droogkast kunnen we niet alleen alle maskers tegelijk drogen maar ook de bluspakken.

2021, kleine update.

Er zijn nog al wat wijzigingen in de kazerne aangebracht.

De kantine, bar en keuken zijn gemoderniseerd. Een kantoorruimte gemaakt op het zoldertje in de kazerne. Hier kunnen nu 3 personen werken. De ademluchtruimte is gedemonteerd en is nu alleen nog maar een schoonmaak ruimte met onze oude wasmachine.   

 

 

 

 


Terug naar boven


 • Contactgegevens
 • Kazerne Brandweer Beemster
 • Klaas Hogetoornlaan 5
 • 1462 JM Middenbeemster
 • Tel. 0299 - 68 36 16
 • Rechten
 • Brandweer Beemster
 • © copyright 2013
 • Website ontwikkeling